Het experiment yapplaya: retrospective

di 27 okt

Nadat we vorige week de gewone gang van zaken terug opgepikt hadden, was het ook tijd om eens terug te kijken naar een week werken in het buitenland. Wat hebben we geleerd? We doen dat in een retrospective: een evaluatie die gebruikt wordt in de scrum methodiek. Aan het einde van elke sprint evalueert elk teamlid het verloop van een sprint. Zo kunnen verbeterpunten meteen meegenomen worden in een volgende sprint. Het is belangrijk dat dit in een sfeer van vertrouwen kan gebeuren. Vertrouwelijke zaken die gezegd worden in de retrospective blijven binnen het team. “What happens in the retrospective…”

Je kan zo’n retrospective op veel verschillende manieren aanpakken. We kozen voor de “starfish” techniek, waarbij je gebruik maakt van onderstaande diagram.

Even de tijd nemen om iedereen post-its te laten schrijven en ophangen en je krijgt snel ook een visuele samenvatting van het verloop van je project.

Belangrijk in dit opzet. We vragen niet gewoon wat ging er fout, wat ging er goed. Met deze techniek wordt dat breder getrokken naar:

  • Keep doing: wat is goed en moeten we zeker blijven doen (kudos)
  • More of: wat is al goed, maar moeten we meer doen
  • Start doing: wat doen we nog niet, en zouden we beter wel doen
  • Stop doing: wat doen we, en zouden we beter niet meer doen
  • Less of: wat doen we, en zouden we minder moeten doen


Je krijg zo’n goede nuance in wat we zeker wél en zeker niet meer mogen doen.

Onze resultaten?

Onder andere genoteerd: Betere aflijning van ontspanning en inspanning. In een volgende trip (#yapplawai?) zouden we enkele dagen stevig doorwerken om één of meerdere namiddag ook volledig voor ontspanning te gaan. We zouden er ook meer eigen projecten kunnen doen, bv in een hackathon (more of).  Leuke omgeving, aha bal, dagboek kamer, casual werken, huishouden dat gewoon gerund werd zonder op voorhand vastgelegde afspraken...zaken die we we graag blijven doen.

Dagboekkamer beelden bekijken... #yapplaya

Een foto die is geplaatst door Yoeri Severy (@yappa) op 27 Okt 2015 om 2:11 PDT


Ook nog genoteerd: meer bier, meer cultuur, starten met “meegaan” (onze stagiaire die er niet bij was), meer fietsen (onze fietsfanaten Kevin en Joeri)

Meer retrospective technieken: http://www.funretrospectives.com/category/retrospective/

Welke techniek gebruik jij?We hebben gefaald. Hoera!

di 20 okt

We hebben het niet van de daken geschreeuwd, maar we hadden toch gehoopt met onze nieuwe aanpak te kunnen uitpakken met een nieuwe yappa.be. Dat is niet gelukt. Hoe komt dat?

Meer

Waarom we doen wat we doen

ma 5 okt

Van zondag 11 oktober tot zaterdag 17 oktober...Een week lang met alle collega's naar Spanje trekken om er het dagelijkse werk verder te zetten... Het komt voor ons niet helemaal uit de lucht gevallen. Waarom in godsnaam?

Meer