Het experiment yapplaya: retrospective

di 27 okt

Nadat we vorige week de gewone gang van zaken terug opgepikt hadden, was het ook tijd om eens terug te kijken naar een week werken in het buitenland. Wat hebben we geleerd? We doen dat in een retrospective: een evaluatie die gebruikt wordt in de scrum methodiek. Aan het einde van elke sprint evalueert elk teamlid het verloop van een sprint. Zo kunnen verbeterpunten meteen meegenomen worden in een volgende sprint. Het is belangrijk dat dit in een sfeer van vertrouwen kan gebeuren. Vertrouwelijke zaken die gezegd worden in de retrospective blijven binnen het team. “What happens in the retrospective…”

Je kan zo’n retrospective op veel verschillende manieren aanpakken. We kozen voor de “starfish” techniek, waarbij je gebruik maakt van onderstaande diagram.

Even de tijd nemen om iedereen post-its te laten schrijven en ophangen en je krijgt snel ook een visuele samenvatting van het verloop van je project.

Belangrijk in dit opzet. We vragen niet gewoon wat ging er fout, wat ging er goed. Met deze techniek wordt dat breder getrokken naar:

  • Keep doing: wat is goed en moeten we zeker blijven doen (kudos)
  • More of: wat is al goed, maar moeten we meer doen
  • Start doing: wat doen we nog niet, en zouden we beter wel doen
  • Stop doing: wat doen we, en zouden we beter niet meer doen
  • Less of: wat doen we, en zouden we minder moeten doen


Je krijg zo’n goede nuance in wat we zeker wél en zeker niet meer mogen doen.

Onze resultaten?

Onder andere genoteerd: Betere aflijning van ontspanning en inspanning. In een volgende trip (#yapplawai?) zouden we enkele dagen stevig doorwerken om één of meerdere namiddag ook volledig voor ontspanning te gaan. We zouden er ook meer eigen projecten kunnen doen, bv in een hackathon (more of).  Leuke omgeving, aha bal, dagboek kamer, casual werken, huishouden dat gewoon gerund werd zonder op voorhand vastgelegde afspraken...zaken die we we graag blijven doen.

Dagboekkamer beelden bekijken... #yapplaya

Een foto die is geplaatst door Yoeri Severy (@yappa) op 27 Okt 2015 om 2:11 PDT


Ook nog genoteerd: meer bier, meer cultuur, starten met “meegaan” (onze stagiaire die er niet bij was), meer fietsen (onze fietsfanaten Kevin en Joeri)

Meer retrospective technieken: http://www.funretrospectives.com/category/retrospective/

Welke techniek gebruik jij?Hoe we Yapplaya aanpakten

ma 12 okt

Toen duidelijk werd dat we met het hele team naar Spanje gingen afzakken was de volgende vraag wat we er juist allemaal zouden doen... Het mocht geen weekje vakantie worden. Ik wou de week ook zo goed mogelijk omzetten in positieve effecten op het team, zonder dat we het gevoel krijgen in één of andere HR workshop te zitten.

Meer

Back to the roots

di 13 okt

Het mag duidelijk zijn dat “Yapplaya” geen vrijblijvende teambuilding-operatie is, maar een uitdagende missie. Voor wat, hoort wat. En tot hier toe werkt dat prima.

Meer